Van je hobby je werk maken, daar dromen we allemaal van. Maar waarom zou je deze niet écht verwezenlijken? In Passie voor Publishing komen gepassioneerde werknemers van New Skool Media aan het woord. Over hun passie, die tegelijkertijd ook hun werk is.

Wetenschapsfanaat Laurien Onderwater (28) mocht na haar stage blijven werken voor KIJK Magazine. Dat was perfect, met haar brede interesse kan ze haar passie volledig kwijt in haar werk als redacteur.

Een kijkje in het verleden

Altijd al had Laurien interesse in de werking van het menselijk lichaam en daarom wilde ze geneeskunde studeren. Ze kwam niet door de selectie en koos voor biomedische wetenschappen. ‘Gaandeweg ontdekte ik dat deze studie beter bij mij paste, vanwege de verdieping en afwisselende vakken. Tijdens mijn master wetenschapscommunicatie wist ik al snel dat ik bij KIJK stage wilde lopen, vanwege mijn interesse in zowel wetenschap als journalistiek’.

Deze keuze bleek een schot in de roos. ‘In eerste instantie ging ik aan de slag als webredacteur, maar ik kreeg steeds meer op mijn bord. Inmiddels heb ik een eigen rubriek, schrijf ik artikelen voor blad en website, doe ik de socials en nieuwsbrief én stuur ik freelancers voor de website aan.’ Dat klinkt vooral als redactiewerk, maar Laurien trekt er ook regelmatig op uit. Bijvoorbeeld om een reportage te maken. ‘Vorig jaar was ik in Soesterberg, waar een eenheid van het leger stoffelijke overschotten uit de Tweede Wereldoorlog onderzoekt. Ik mocht daar het lab in voor een reportage, zo’n indrukwekkende ervaring!’

Sinds kort heeft ze een eigen rubriek in het magazine. Daarvoor interviewt ze iedere maand een universitair onderzoeker, om zo een nieuwe doelgroep aan te boren. ‘Vooral voor studenten van dit onderwijsniveau is het blad interessant, omdat zij een meer onderzoekende houding hebben. Ik merk zelf ook dat als ik daar in gesprek ga, ik meteen weer inspiratie en een creativiteit boost krijg. Juist dat netwerken vind ik ook erg tof om te doen.’

Puntje van de stoel

In tegenstelling tot haar studie, betreft haar werk als redacteur veel meer dan alleen biomedische onderwerpen. Haar interesse gaat veel verder: ook technologie heeft haar aandacht. ‘Ik merk dat ik door mijn werk nóg geïnteresseerder ben geraakt in bepaalde zaken. Bij de missies naar Mars die eerder dit jaar live werden uitgezonden, zat ik op het puntje van mijn stoel. Ik dacht: wat is technologie toch ontzettend gaaf! Ik leef echt in een wetenschapsbubbel en ben eigenlijk gewoon een ontzettende nerd. Daardoor merk ik wel dat ik enorm op mijn plek zit bij dit tijdschrift.’

Benieuwd hoe het is om bij New Skool Media te werken? Lees hier dan verder.

Reacties gesloten