Zorg voor ander gaat ten koste van intimiteit

Zin Magazine onderzoekt hoe mantelzorgers overeind blijven

Maar liefst 4,4 miljoen Nederlanders verlenen op de een of andere manier mantelzorg. Maar hoe zorg je ervoor dat je daarnaast ook kind, zus of broer, moeder of vader, of geliefden blijft? In het Mantelzorgdossier van tijdschrift Zin delen zes mantelzorgers hun strijd en geven experts adviezen om daarin overeind te blijven.

Intimiteit kent vele vormen

Relatietherapeut en seksuoloog Henriëtte Schoones: “De zorg kan zó op de voorgrond komen, dat de seks helemaal uit beeld verdwijnt. Je wordt niet zo snel opgewonden als je de billen van je partner moet afvegen. Je moet samen weer een nieuw evenwicht zoeken door te praten over wat de veranderingen voor ieder betekent.”

Intimiteit is veel meer dan seks, weet Schoones. “Er is emotionele intimiteit: het delen van gevoelens. Psychologische intimiteit: het delen van verlangens, dromen en fantasieën. Sociale intimiteit: samen dingen doen. Spirituele intimiteit: het delen van opvattingen en al dan niet morele waarden. Intellectuele intimiteit: het delen van opvattingen en idealen, en lichamelijke intimiteit: niet seksueel lichamelijk contact. Als ze openstaan voor elkaars behoeften, tekortkomingen, angsten, zorgen en onzekerheden kunnen mantelzorgers samen een nieuwe vorm van intimiteit ontwikkelen.”

Miriam Sanders (1962) zorgt voor haar man Hans, die twintig jaar geleden door een motorongeluk verlamd raakte. Zij is één van de zes mantelzorgers die in de special van Zin openhartig vertelt over de zorg voor haar geliefde: “Ik mis het nog intiemere dan knuffelen, aaien en tegen elkaar aan liggen niet. Hans vond en vindt dat wel erg. Toch zijn we echt nog partners, geen broer en zus. Voor mijn broers zou ik niet naakt rondlopen!”

 

Er is meer dan directe zorg

Miljoenen mantelzorgers verlichten het leven van miljoenen hulpbehoevenden. Dat doen ze uít en mét liefde. “Het is het zwaarste, maar ook het mooiste wat me is overkomen,” vat Sanne samen. Het risico op overbelasting is groot. Zeker als je vergeet ook goed voor jezelf te zorgen. In de special in Zin geven deskundigen tips hoe mantelzorgers zelf overeind kunnen blijven. “Het hoeft niet altijd om zorgen te draaien. Juist niet.”

Een groot deel van de 4,4 miljoen Nederlandse mantelzorgers is boven de 50 en vrouw.  In het Forever Young-onderzoek van Zin (editie 3/2019) gaven vier op de vijf vrouwen tussen de 50 en 75 jaar aan hun ouders op allerlei manieren te helpen als ze bij hen op bezoek zijn. Met de boodschappen, klusjes in huis, vervoer en meer. Een kwart van hen verricht ‘echte’ mantelzorg: hulp die verder gaat dan de gebruikelijke zorg voor een naaste. Alle vrouwen in de huidige Zin-special worstelen met de vraag hoelang ze zichzelf nog kunnen blijven wegcijferen. Wanneer gaat het echt niet meer? Over de toekomst willen ze liever niet nadenken. “Vandaag is een leuke dag, morgen zien we wel weer.”

Bewaak je autonomie

De meeste vrouwen vluchten even het huis uit als het ze te veel wordt. Dat is gelijk een van de belangrijkste tips van mantelzorgexperts: blijf vooral je eigen leven leiden en bewaak je grenzen en autonomie. En:

  • Bedenk van beide kanten vooraf wat je wel en niet wilt; achteraf bijstellen is lastig
  • Schakel vanaf het begin ook anderen in bij de zorg
  • Breng begrip op voor ieders kwaliteiten en beschikbaarheid
  • Maak duidelijke afspraken met andere familieleden/mantelzorgers en ziet die op papier
  • Onderzoek de mogelijkheden van een persoonsgebonden budget

De Mantelzorgspecial van Zin ligt nu in de winkel.

Hier bestellen kan ook: www.zin.nl

Reacties gesloten