Foto; HH,  Leo Vogelzang VOF

Lezers Zin: Bibian Mentel dé sterke vrouw

75 jaar vrijheid, 75 vrouwen die het verschil maken

Amsterdam, 5 maart 2020

Zin Magazine viert – in aanloop naar Internationale Vrouwendag (8 maart) –  75 jaar vrijheid met 75 sterke vrouwen, die voor vrijheid streden en strijden, op alle mogelijke manieren. Ruim 1400 lezers kozen hun favoriet en daaruit kwam snowboardser Bibian Mentel, die al twintig jaar tegen kanker vecht, als onbetwiste nummer één naar voren.

Mentel (1972), veelvoudig goudenmedaillewinnaar op Paralympische Winterspelen en WK’s, vergaarde ruim dertien procent van de 1400 stemmen. Op plek twee van de Zin’s sterke vrouwen lijst prijkt koningin Máxima, met zeven procent, op de voet gevolgd door kinderboekenschrijver Annie M.G. Schmidt. Cardioloog Angela Maas, strijder voor het vrouwenhart, en verzetsstrijder Hannie Schaft completeren de top vijf.

Lezers over Mentel:
– “Ondanks de enorme tegenslagen die zij moet incasseren, toch zo sterk, moedig en positief in het leven blijven staan”
– “Zij laat zien hoe veerkracht werkt: niet bij de pakken neerzitten maar het leven weer oppakken zodra het kan”
– “Sterker heb ik ze niet meegemaakt. Met stip op één”

Hoofdredacteur Alida Dijk: “Sinds 1945 is er voor vrouwen enorm veel veranderd, maar dat hebben vrouwen vooral zelf gedaan. Voor zichzelf en voor de wereld. Dat leverde verhalen op van verzet, emancipatie, diversiteit, gelijkheid, lef, transitie, zorgen voor anderen – en verhalen die de geschiedenis vertellen, zodat we door kunnen. De vrouwen van toen zetten de toon voor nu, en die van nu voor de toekomst. We mogen dankbaar zijn voor Bibian, Máxima, Annie, Angela, Hannie en al die andere sterke vrouwen.”

De redactie van Zin, hét magazine voor de vrouw vijftigplus, stelde een lijst op van 75 sterke Nederlandse vrouwen, waaruit gekozen kon worden. In het huidige nummer komen alle vrouwen, ingedeeld in categorieën, aan bod. Van komiek tot vorstin, van politica tot sportvrouw. Deze Zin verschijnt donderdag 5 maart, vlak voor Internationale Vrouwendag, dat dit jaar als thema ‘vrijheid’ heeft. In de volgende Zin staat een interview met Bibian Mentel en haar moeder Maude Meijlink.

De top 5

  • Bibian Mentel – 182 stemmen (13,2%)
  • Máxima – 97 stemmen (7%)
  • Annie M.G. Schmidt – 96 stemmen (6,9%)
  • Angela Maas – 68 stemmen (4,9%)
  • Hannie Schaft – 60 stemmen (4,3 %)

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie over deze verkiezing: mail hoofdredacteur Alida Dijk op alida.dijk@newskoolmedia.nl. De speciale editie van Zin ligt nu in de winkel. Hier bestellen kan ook: www.zin.nl/shop.

Zin

Zin is hét magazine voor de vrouwen van 50 tot 75, die midden in het leven staan en ondernemend, positief, kritisch en breed geïnteresseerd zijn. www.zin.nl

New Skool Media

New Skool Media is dé multimediale uitgever die Nederlanders met gemeenschappelijke interessegebieden, passies en hobby’s met elkaar verbindt met de beste artikelen en mooiste belevenissen. New Skool Media. House of Communities.www.newskoolmedia.nl

Reacties gesloten