Nederlandse brokers hebben, in navolging van Amerikaanse collega’s, de weg ingeslagen naar gratis beleggen. Dat blijkt uit het tiende Brokeronderzoek van Beleggers Belangen.

Wie dit najaar tegen de laagste kosten zelf wilde beleggen, kon het beste terecht bij nieuwkomer Flatex, die nul euro transactiekosten rekende. Maar als handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service worden meegewogen, dan moet de debutant drie andere brokers laten voorgaan: Lynx en TradersOnly op een gedeelde eerste plaats en DeGiro op de derde plaats.

Flatex maakte afgelopen zomer zijn debuut op de Nederlandse markt voor particuliere beleggers. Beleggers Belangen rekende de kosten door voor een fictieve portefeuille met alleen Nederlandse aandelen, en een portefeuille waarin ook Amerikaanse, Franse en Duitse aandelen zitten. Voor zowel het binnenlandse als het internationale mandje brengt de Duitse broker nul euro in rekening.

‘Met nieuwkomer Flatex lijkt de race to the bottom te zijn ingezet’, concludeert Beleggers Belangen. ‘Het is nu afwachten wanneer andere banken of brokers in Nederland gaan volgen.’ Onlangs maakte DeGiro al bekend dat in maart 2020 met een abonnement te komen van € 2,50 per maand. Daarmee krijgen klanten de mogelijkheid om zonder transactiekosten te beleggen in Amerikaanse aandelen.

Andere tariefsverlagingen in 2020 zijn nog niet bekend, maar worden door brokers niet uitgesloten. ‘Wij kijken continu naar mogelijkheden om onze tarieven verder aan te scherpen’, zegt een woordvoerder van Binck. Zijn collega bij Lynx verklaart: ‘Een verlaging hangt af van hoe de markt zich ontwikkelt en of we in staat zijn door onze schaalvoordelen verdere kostenreducering te bewerkstelligen.’

Op 1 oktober kondigde de Amerikaanse broker Charles Schwab aan geen transactiekosten meer in rekening te brengen voor Amerikaanse aandelen. Daarop verlaagden verschillende andere grote Amerikaanse brokers de transactiekosten naar nul. Ook in Nederland is het kostenbewustzijn groot. Kosten zijn voor Nederlandse particulieren jaar in, jaar uit de bepalende factor bij de keuze van een broker, blijkt uit onderzoek van Beleggers Belangen.

Ook dit jaar geven beleggers op de vraag welke factor het zwaarst weegt bij de keuze van een broker in ruime meerderheid (36,7%) kosten aan. Deze factor wordt gevolgd door gebruiksgemak (22,5%), handelsmogelijkheden (19,6%) en service (16,2%). Aan de online enquête over brokers die Beleggers Belangen in november uitvoerde, deden ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers mee.

‘Dit zou kansen kunnen bieden aan Flatex’, zegt hoofdredacteur Johan Brinkman van Beleggers Belangen. Inderdaad geeft 20,6% van de beleggers aan van plan te zijn het komende jaar een rekening te openen bij een andere broker. ‘Dat het gemiddelde rapportcijfer voor brokers een 8 is, maakt het echter twijfelachtig of beleggers massaal hun beleggingen zullen weghalen bij hun huidige broker’.

Het Brokeronderzoek, jaarlijks uitgevoerd door Beleggers Belangen, is het grootste onafhankelijke onderzoek naar Nederlandse brokers. Zowel banken en brokers zelf als particuliere beleggers kennen er grote waarde aan toe. In het onderzoek heeft Beleggers Belangen de dienstverlening van negen banken en brokers tegen het licht gehouden. Het volledige onderzoek is te vinden op beleggersbelangen.nl/brokeronderzoek.

Over Beleggers Belangen

Beleggers Belangen is een wekelijks verschijnend magazine en een website met actuele informatie voor particuliere beleggers. Beleggers Belangen biedt concreet, goed onderbouwd en onafhankelijk beleggingsadvies van een eigen redactie met beleggingsexperts. Ook beheert Beleggers Belangen succesvolle voorbeeldportefeuilles voor diverse beleggingsstrategieën.

Reacties gesloten