Logo

In het vernieuwde Zin Magazine

Het recept voor een vrolijke en vitale oude dag

 

Vroeger was je op je 65ste al afgeschreven. Nu hebben senioren vaak nog zo’n twintig jaar voor de boeg. Een mooie ‘tweede jeugd’, zonder werk- en gezinsverplichtingen. Alleen moeten lijf en geest wel meewerken. In Zin Magazine, vanaf 24 juni in de winkel: het recept voor een vitale en vrolijke oude dag. Speciaal voor Zin doken de onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in de eerste gegevens van hun grootschalige onderzoek naar het geheim van veerkrachtig ouder worden.

Eigen regie

De wetenschappers en ervaringsdeskundigen zijn het over één ding eens: hoe veerkrachtiger en weerbaarder je bent, hoe beter je bent opgewassen tegen de uitdagingen die de oude dag óók met zich meebrengt. Weerbaren zijn als een spons, buigen mee onder druk en veren daarna weer terug. Uit gegevens van de eerste 1493 deelnemers aan het UvA-onderzoek blijkt dat vooral de mate waarin iemand in staat is zijn of haar eigen leven te managen veerkrachtig maakt. ‘Zelfmanagers’ hebben de regie over hun leven, maken dat dat loopt zoals zij dat willen, investeren in anderen, nemen initiatief, geloven in eigen kunnen, hebben een zonnige kijk op de toekomst en zorgen voor buffers om eventuele tegenslagen te kunnen opvangen. Hun lijfspreuk is: ‘Ik kán dat!’ Die overtuiging wordt sterker naarmate ze vaker samen met anderen dingen ondernemen. Dat kan samen sporten zijn, maar ook elke andere activiteit die in de verschillende behoeftes voorziet. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk (dat levert op: goed gevoel, waardering, onder de mensen zijn, meedoen in een gemeenschap).

 

Onderzoekers Richard Ridderinkhof en Lotte Brinkhof streven naar een uiteindelijk aantal van 10.000 enquêtedeelnemers van 55 jaar en ouder. Met zo’n grote onderzoeksgroep hopen zij patronen te kunnen ontdekken in alle factoren die ervoor zorgen dat mensen gezond oud worden. Op basis van de onderzoeksuitkomsten ontwikkelen zij interventies die dat kunnen stimuleren. ‘Zo dragen we vanuit het Centre for Urban Mental Health bij aan een gezonde en veerkrachtige samenleving.’ Wie 55 jaar is of ouder kan meedoen aan het onderzoek: seniorendoenmee.nl

 

Het belang van een positieve blik en goede relaties

Een rondgang langs een aantal wetenschappers leverde nog meer ingrediënten op voor een plezierige oude dag. Zo houdt geluk je gezond. Gelukkige bejaarden leven langer dan minder gelukkige bejaarden, zeker als hun partner ook zo’n positivo is. Dat komt waarschijnlijk omdat zij doorgaans meer bewegen, beter ontspannen, minder roken en gezonder leven dan somberaars. Het helpt ook als je een plan hebt hoe je de komende jaren gaat invullen; dat geeft richting en stimuleert je vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om je doel te bereiken. Leer ook weer genieten van de kleine dingen in het leven, adviseren deskundigen. Misschien zijn mensen dat tijdens hun werkende leven vergeten, maar een beetje mindfulness kan geen kwaad als je wereld uiteindelijk kleiner wordt. Met een groter netwerk van vrienden, kennissen en buren wordt verouderen ook een stuk prettiger. Zij zorgen voor de broodnodige emotionele of praktische steun. Omdat netwerken met het ouder worden op natuurlijke wijze uitdunnen, is het aan te raden om met een zo groot mogelijk gezelschap de 60+-jaren in te gaan.

 

Harmanne, Petra en Wies

Drie vrouwen vertellen in Zin Magazine hoe zij omgaan met ouder worden. Het zijn verhalen van veerkracht. Zo besloot de een na het overlijden van haar man helemaal opnieuw te beginnen en te verhuizen naar een wooncomplex voor 50-plussers: ‘Natuurlijk doet het verlies nog pijn, maar ik heb een leuk leven.’ De ander krabbelde na haar borstkanker weer overeind en koos voor een minder gehaast bestaan: ‘Ik ben niet zo van het somberen. Denk meer in mogelijkheden dan in onmogelijkheden.’ En de derde maakte van haar fascinatie voor ouder worden haar werk. Zij begon een online platform waarop ze tips en wederwaardigheden deelt om een beetje leuk te verouderen. ‘De onderwerpen haal ik vaak uit mijn eigen leven. Bijvoorbeeld toen ik merkte dat ik minder ging horen. Ik ga dan op onderzoek uit en raadpleeg experts.’ Al deze vrouwen delen hún recept voor een vitale oude(re) dag.

 

 

Reacties gesloten