De Elastieken Generatie

Onderzoek: ‘De Generatie E’ heeft het voor het zeggen

Vrouwen tussen 50 en 75 zijn Elastieken Generatie: veerkrachtig en energiek

Terwijl media en marketeers zich nog buigen over millennials (m/v, geboren 1980-2000) en babyboomers (1946-1964), is er ongemerkt een heel andere generatie opgestaan. Een groep die de spil is thuis, bij familie en collega’s, die zich uitleeft in cultuur en persoonlijke ontwikkeling, en ook het merendeel van de uitgaves bepaalt. En soepeltjes de oudere dag in glijdt.

We hebben het over de vrouw van 50 tot 75 jaar. Geboren ná de oorlog zijn zij de eerste groep vrouwen die mocht studeren, haar eigen geld kon verdienen, die de emancipatie bewust mee maakte, die voor zichzelf mocht kiezen. Terwijl ze ook nog eens fysiek veel vitaler blijven dan hun voorgangsters. Met alle mitsen en maren natuurlijk, maar geen groep in Nederland is zo veerkrachtig als deze ‘Elastieken Generatie’  – met ook de E’s van energie, eigenheid, emancipatie.

De vijftigplusvrouw van nu is flexibel en beweegt mee. Ze is geëmancipeerd, ze is vrij, ze is autonoom en ze is in verbinding. Dikwijls heeft ze zorg voor zowel kinderen als ouders, wat behoorlijk pittig kan zijn. Maar meer dan mannen, beschikken deze vrouwen veel vangnet, in de vorm van vriendinnen met wie ze de theaters bezoekt, of in de goede relatie die ze met kinderen en andere familie weten te behouden.

New Skool Media deed onderzoek naar De generatie E. Lees hier de hoofdstukken