De Generatie E. Vrouwen van 50-75: elastisch, energiek & eigenzinnig

Misschien heeft u die poster ooit gezien, van – aan lettertype en bril te zien – een jaar of 40 geleden. Een vrouw sombert boven een koffiekopje en een koektrommel, een man achter haar leest gemoedelijk de krant. ‘De kinderen de deur uit. Wat dan..?’ staat er. Er onder ‘voor (huis)vrouwen’.  Afzender onbekend, ik vermoed dat we die in protestants-christelijke zingevingshoek moeten zoeken.

Zo kort is het nog maar geleden dat we het hadden over huisvrouwen, en vooral: dat we het nier raar vonden dat het vrouwenleven alle zin verloor als de kinderen gevlogen waren. Zo rond de 50 jaar dus, al schijnt de mevrouw op de poster me wat ouder toe.

Die mevrouw is er vermoedelijk niet meer, maar haar opvolgers hebben het beter aangepakt. Anno 2019 zit de empty-nester – de vrouw van 50 tot 75 – niet meer te mokken in de voorkamer, maar heeft ze de macht overgenomen. Van die man achter haar, maar ook van haar kinderen, haar ouders (want die kunnen maar zo nog leven), haar collega’s. Als ze al collega’s heeft, want de Elastieken Generatie – zo noemen wij vrouwen van 50plus vanaf nu – is veerkrachtig: ze is flexibel en ze beweegt mee. Ze is geëmancipeerd, ze is vrij, ze is autonoom en ze is in verbinding. Leve de ‘Generatie E’!

Natuurlijk begint die fase niet bij 50 en eindigt die niet bij 75. Ieder mens is anders. Maar we hebben het hier over de groep die na de oorlog is geboren, die haar eigen geld mocht gaan verdienen, die alle emancipatiegolven heeft mee gemaakt, die de sixties en de seventies – met de opkomst van alle soorten individuele vrijheden – al dan niet bewust heeft mee gemaakt. Die een hogere opleiding kon volgen. Die de wereld kon ontdekken. En daarmee zichzelf.

Want daar is tijd voor, en ruimte. Als er kinderen zijn, vliegen ze een keer uit. Dat is even wennen, maar het ‘wat dan…?’ duurt een paar slokken koffie en, vooruit, twee koekjes. Als ze gewerkt heeft, wat meestal zo is, en een huis in bezit heeft, is er kapitaal. Ze heeft d’r eigen sociale kring, de wereld – cultuur, ontplooiing, reizen – klopt voortdurend aan de deur en ze is kerngezond, borrel of niet.

De vrouw van de generatie E

  • is zelfbewust en zelfverzekerd
  • is divers getalenteerd
  • is levenslustig, avontuurlijk, creatief en cultuurminnend
  • vervult meerdere belangrijke rollen tegelijk
  • is de spin in het web: ze zorgt, ze verbindt, ze regelt
  • opereert multigenerationeel, en overstijgt daarmee het nucleaire gezin

Hoe verwerken wij deze waarden zó dat de generatie E zichzelf herkent en gerepresenteerd ziet?

Lees verder over de Elastieken Generatie :

Auteur: Nathan Vos Creative & Communications Officer bij New Skool Media, daarvoor hoofdredacteur van Zin Magazine.   Mmv Geke Braakman.

Meer weten over het Elastieken Generatie- onderzoek? Mail Nathan

Reacties gesloten