U dacht dat uw beste jaren uw adolescenten jaren waren, of toen u jonge kinderen had, of eindelijk de baas? Ja, dat waren ze, op dat moment. Maar wist u ook dat zeven op de tien vrouwen zich na haar vijftigste zelfverzekerder voelde dan twintig jaar ervoor? Dat drievierde zich nu ronduit gelukkig noemt, veertig procent minder aangedaan is bij onaardigheid dan toen ze twintig jaar jonger waren? In 2019 voelt de vijftigplusvrouw zich gemiddeld genomen prima, en zet ze gewoon de mentale groei door die ze als meisje is begonnen en als dertiger heeft bestendigd. De Elastieken Generatie verder ontrafeld.

Ontwikkeling volop

Nog wat cijfers: driekwart van de vrouwen zegt dat ze na haar vijftigste beter is geworden in haar werk, een vijfde zou voor zichzelf willen beginnen en een derde gaat binnenkort aan een opleiding beginnen. 38% van de vrouwen die op dit moment nog werkt gaat straks tijdens haar pensioen vrijwilligerswerk doen of een (verre) reis maken. En: 13 % van de door Zin ondervraagde vrouwen wil haar leven radicaal omgooien: verhuizen, emigreren, een andere baan of gewoon ontslag nemen.

De vrouw was al aan het ontwikkelen, al dan niet binnen haar werk en al dan niet in combinatie met een gezin, en na haar vijftigste ligt er een stevige basis en komt er meer tijd, meer vrijheid. We zien de vrouwen in de theaters en in de duinen, we zien ze thee inschenken bij de oudjes, we zien ze in de weer – met of zonder Ottolenghi – in de keuken. En dan weer in de sportschool, voor yoga of zumba. Op een workshop of een cursus, en die hoeft niet met een professioneel motief te zijn. Op culturele stedentrip met vriendinnen, voor zover de vliegschaamte dat nog toe laat.

Deze vrouwen hebben meestal genoeg mensen om zich heen – maar die kennen ze weel al heel lang. Hun partner, kinderen, ouders, vriendinnen, collega’s. Intentioneel hebben ze weinig behoefte aan nieuwe ontmoetingen, maar latent staan ze er des te opener voor. Misschien niet per se nieuwe vriendschappen, of liefdes, maar wel: nieuwe inzichten, nieuwe prikkels, nieuwe energie. Met mensen, maar ook met cultuur, met natuur, met plaatsen en wie weet ook met eigen lichaam en geest. Nieuwe ontmoetingen: meer dan welkom.

Boeken en zalen

De cultuursector, en daarin vooral de theaters en musea, moet het hebben van vijftigplussers, en daarin weer vooral de vrouwen. Die sleuren of man, of vriendin(nen), moeder of dochter mee.

Ook de boekenkoper is steeds meer een vrouw, zeker voor wat betreft fictie, koken en psychologie. En niet in het minst omdat het aantal vrouwelijke auteurs de laatste decennia ook exponentieel is toegenomen. Bleef dat ooit beperkt tot vooral streekromans en boeketreeks, dit decennium domineren vrouwen de fictie-lijsten – van Harry Potter tot 50 Shades of Grey, zie het succes van de Zeven Zussen en de explosie van jonge vrouwelijke Nederlands schrijftalent. Er is geen bewezen relatie, maar ik vermoed dat vrouwelijke loyaliteit een extra verkoop-argument is bij het aanschaffen van een boek van een vrouwelijke auteur. Of omgekeerd: mannen zullen dat niet zo snel doen. Wie zal het zeggen. Feit is wel dat midden- en hoogopgeleide vrouwen van veertigplus veruit de grootste boekenkopers zijn.

De cultuursector moet het hebben van vijftigplussers, en daarin weer vooral de vrouwen

Waarom ik dit laatste vertel? Omdat we, glazen plafonds, grootverdieners en prestigieuze prijzen daargelaten, zien dat vrouwen een steeds grotere rol spelen in het culturele domein. En niet alleen in de vraag – de honger naar inspiratie en ontmoetingen – maar ook in het aanbod. De cultuur is allang geen mannenbolwerk meer.  In de CPNB top 60 staat, begin augustus, de eerste man op plek 8 – Ilja Leonard Pfeijffer. Ook in de theaters doen vrouwen goede zaken, getuige bijvoorbeeld de volle zalen bij overgangs-musicals, en het stijgend bezoek aan musicals en opera in het algemeen. In het Zin onderzoek geeft 72% aan regelmatig naar het theater te gaan, 65% gaat regelmatig naar het museum.

Ontwikkeling volop. Ook op het werk, waar vrouwen zo zoetjes aan in een senior rol komen, waarbij ze een coachende rol kunnen gaan spelen. En er naast, bij het oppakken of her-oppakken van een opleiding of een passie. In het koor, op yoga retraite, bij de leesclub. Daar wil je bij zijn.

Lees verder over de Elastieken Generatie :

Auteur: Nathan Vos Creative & Communications Officer bij New Skool Media, daarvoor hoofdredacteur van Zin Magazine.   Mmv Geke Braakman.

Meer weten over het Elastieken Generatie- onderzoek? Mail Nathan

Reacties gesloten